Črpalka za servo volan učinkovito skrbi za pretakanje hidravlične tekočine po ceveh ter volanski gredi. Slednja zagotavlja veliko lažje obračanje volana. Črpalka vedno deluje povsem neprekinjeno, ko je prižgan motor vozila. Hidravlično tekočino črpa hitreje, če je hitrost večja.

Kadar črpalka za servo volan nima zadosti hidravlične tekočine, pomeni, da je v sistemu luknja. To je treba v najkrajšem možnem času odpraviti oziroma odkriti. V nasprotnem primeru se črpalka pokvari. Najbolj očitni znaki okvare pa so ropotajoči zvoki v sprednjem delu vozila. Še posebej glasni pa so pri zavijanju.

Najpogostejša vzroka za okvaro servo volana

Omenili smo že znake, ki kažejo na to, da črpalka za servo volan okvarjena. Na sploh pa velja, da sta za okvaro servo volana najpogostejša vzroka uporaba podstandardnega olja ter njegova nepravočasna zamenjava. Večina proizvajalcev vozil svetuje zamenjavo tekočine enkrat na leto ali pa na vsakih 100 000 kilometrov. Na potrebo po menjavi olja kažejo številni znaki, na primer uhajanje tekočine, povečanje odpornosti servo volana, nenormalni zvoki pri obračanju servo volana.

Črpalka za servo volan za Alfa Romeo
Črpalka za servo volan za Alfa Romeo

Tekočino pa je prav tako potrebno zamenjati tedaj, kadar je bilo izvedeno popravilo črpalke ali drugih sestavnih delov servo volana. Uporaba neprimernega olja lahko črpalko poškoduje. Prav tako lahko poškoduje tudi navoje. To pa vodi v prezgodnjo obrabo elementov za tesnjenje.

Menjava tekočine za servo krmiljenje

Črpalka za servo volan je torej samo eden od delov sistema, ki se lahko poškoduje, če ne uporabljate primerne tekočine. Vsakdo med vami je zagotovo sam sposoben zamenjati takšno tekočino, saj je proces sila preprost pa tudi hiter. Celotno delo vam namreč vzame samo pol ure dela.

Za postopek lastnoročne menjave tekočine za servo krmiljenje boste potrebovali veliko brizgo, posodo za praznjenje stare tekočine ter zaščitne rokavice. Izjemno pomembno je, da kupujete samo visokokakovostno olje in prav vedno upoštevate tudi tehnične zahteve vašega vozila. Nikakor ne zanemarjajte priporočil za menjavo olja. Dolgo in zanesljivo delovanje servo krmiljenja si boste zagotovili z dovolj umirjenim slogom vožnje, pravočasno zamenjavo tekočine in ne nazadnje z upoštevanjem skladnosti s pravili glede izbire tekočine.

Visokokakovostna olja so vam na voljo v specializiranih prodajalnah z avtodeli. Po najdostopnejših cenah si jih lahko naročite po spletu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja