Prijetno počutje v kopalnici nam gotovo polepša dan

Se še spomnite kopalnic nekoč? Enolične ploščice, banja, umivalnik in straniščna školjka. Omarica nad umivalnikom, mogoče omarica za brisače. Ponavadi še pralni stroj. In to na treh kvadratnih metrih. Brez naravne svetlobe. Bela barva sten, črna barva tal.

V zadnjih letih, pardon, že destletjih, se je kopalnica precej spreminjala. Prvo so se spremenile barve, potem so postale večje. Kopalnice v blokovskih stanovanjih iz šesdesetih in sedemdesetih let so sredi stanovanja, današnje kopalnice pa imajo okna, naravno svetlobo. Tako je iz prostora, ki je bil nujno zlo postala kopalnica prostor sprostitve in umiritve po vse bolj zahtevnem delovniku ali pa prostor za nežno prebujanje.

Kako opremiti kopalico, da postane prostor za uživanje?

Če se lotimo obnove kopalnice pazimo na materiale, ki jih vgrajujemo. Seveda sledimo trendom, ki jih narekujejo proizvajalci in svetujejo mojstri, ki vam obnavljajo. Koristno pa je, če tudi sami razmislimo, kaj si sploh želimo. Kaj nam je lepo, prijetno, v kakšnem okolju se počutimo dobro.

Če želimo občutek naravnega si lahko omislimo keramične ploščice v dizajnu lesa. Nekatere ploščice tako dobro imitirajo les, da je potreben pogled od blizu, da se prepričamo, kaj je pred nami. Še posebno, če mojster ki jih polaga, dobro skrije fuge. Pri stenskih oblogah ne potrebujemo več imitacij, saj danes dobimo les, ki je odporen na visoko vlago oziroma je obdelan na način, da mu ta ne škodi. Tudi umivalniki so lahko iz lesa, v kombinaciji s keramiko, steklom ali kovino. Plastiko pa v taki kopalici izpustite. Kolikor se le da.

Tudi če ne obnavljate kopalice lahko dodate pridih naravnih materialov. Ogromno dodatkov je na razpolago. Lahko zamenjate vrata in fronte predalov ter jih nadomestite s takimi iz naravnega lesa ali z dobro imitacijo le tega. Pa police in poličke, stojalo za brisače in še kaj podobnega poživi prostor. Navdušen sem bil tudi nad uporabo starega masivnega okvirja za sliko. Lepo obnovljen je obdajal ogledalo. Si predstavljate svoj portret s tako lepim okvirjem? Lahko si ga ogledate vsako jutro!

Če ste dovolj pazljivi pa postavite v kopalico tudi kakšno rožo. Veliko jih je, ki uživajo v vlagi in vam bodo hvaležne za takšno življensko okolje. A pri rožah sta dva pogoja. Zanje je potrebno redno skrbeti in kopalica mora imeti dovolj dnevne svetlobe.

O oknih v kopalnici pa naslednjič.

Preberite več….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja