Kronotermova tehnologija omogoča segrevanje učinkovito segrevanje vašega doma, pri tem pa boste tudi prihranili. Toplotna črpalka za ogrevanje izčrpava različne vire (zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda, zemlja/voda in zrak/voda), občutek toplotnega udobja pa bo dosežen že pri temperaturi, ki je nižja za 2 °C.

Slika 1: Primerjava stroškov pri različnih ogrevalnih sistemih

 

Katere vrste toplotne črpalke za ogrevanje objektov poznamo?

Zrak/voda

Tudi hladen zrak je poln energije, ki ga lahko koristi toplotna črpalka za ogrevanje. Zrak je neizčrpen vir energije in je povsod na voljo. Najsodobnejše toplotna črpalka zrak/voda omogoča ogrevanje tudi pri zunanji temperaturi do –25 °C. To je investicijsko najcenejša toplotna črpalka za ogrevanje, saj je enostavna, poceni pa sta tudi montaža in vzdrževanje. Toplotna črpalka zrak/voda se običajno projektira tako, da samostojno pokrije vso toplotne izgube objekta do zunanje temperature – 5 °C. Pod to mejo lahko ogrevalna toplotna črpalka deluje skupaj z drugim ogrevalnim virom.

Slika 2: Toplotna črpalka za ogrevanje uporablja princip zrak/voda

 

Voda/voda

Toplota podtalnice je zelo ugoden energijski vir za izkoriščanje ogrevalne toplotne črpalke. Ta toplotna črpalka ima prednost, da ima sorazmerno konstanten temperaturni nivo, ki je približno med +7 in +12 °C. Podtalnica je torej zaradi relativno visoke temperature idealen vir toplote, saj z njo dosegamo visoka grelna števila.

Zemlja/voda

Takšna toplotna črpalka za ogrevanje izkorišča toplotno energijo, shranjeno v kameninah oz. v zemlji. Tam je uskladiščena velika količina sončne energije, ki jo lahko izkoristimo za ogrevanje hiše in/ali sanitarne vode. Količina energije, ki jo lahko toplotna črpalka odvzame zemlji je odvisna od sestave tal, moči TČ in načina izkoriščanja.

Zemlja/voda in zrak/voda = hibridne toplotne črpalke

Toplotna črpalka zemlja/voda in zrak/voda izkorišča toplotno energijo tako okoliškega zrak ali toploto pridobljena iz zemlje (geosonda ali zemeljski kolektor). Združujejo lastnosti toplotnih virov, ki jih uporablja toplotna črpalka črpalke zrak/voda in zemlja/voda.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja