PRIMER UPORABE WPG ČRPALK (zemlja/voda): ZAMENJAVA STARE PEČI NA KURILNO OLJE IN DRVA Z GEOTERMALNO TOPLOTNO ČRPALKO

Starejši par iz Žalca se je pri prenovi hiše iz leta 1980 odločil za vgraditev geotermalne črpalke Kronoterm. Pred tem sta zakonca za ogrevanje uporabljala kurilno olje in drva.

HITRA DEJSTVA

Velikost hiše: 140 m2

Leto izgradnje: 1980

Leto obnove: 2014, nova okna in fasada

Velikost ogrevalne površine: 80 m2

Vrsta ogrevanja: radiatorsko

Število oseb v hiši: 2

Tip toplotne črpalke: geotermalna, visokotemperaturna

Globina vrtine: 100 m

Trenutni letni stroški ogrevanja in sanitarne vode: 420 eur

Obratovalna shema: vremensko vodeno delovanje z ogrevalno krivuljo

Dodatna regulacija toplotne črpalke s temperaturnim korektorjem: ne

Par se sedaj že 5. leto ogreva s toplotno črpalko z geosondo iz Kronoterma in za ogrevanje ter sanitarno vodo porabi povprečno le 35 evrov na mesec (za celo leto to znese okoli 420 evrov). Kar je denimo primerljiv strošek, ki ga plačujeta za strošek operaterja televizije in telefona.

Hišo tudi po obnovi ogrevajo še naprej radiatorsko, torej visokotemperaturno, kar za toplotno črpalko ne predstavlja nobenih težav. Radiatorji so običajno nastavljeni na približno temperaturo 50°C, ki zadošča, da je v hiši skozi leto prijetnih 22°C. Kar se komfortnosti torej tiče, se zakoncema ni spremenilo veliko, razen izboljšalo se je to, da sedaj zaradi uporabe toplotne črpalke in uporabe sistema vremensko vodene krivulje na toplotni črpalki, sama ne urejata več temperaturne sheme. Ogrevanje se prilagaja zunanjim temperaturam in to jima povsem ustreza. Kadar so potrebne spremembe pri delovanju in temperaturnem režimu, pa se nastavitve enostavno spreminjajo in upravljajo na daljavo preko aplikacije Cloud Kronoterm. 

  • Do 1600 EUR prihrankov letno v primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje

Danes za ogrevanje in sanitarno vodo skupaj porabita približno petkrat manj. To pomeni, da za ogrevanje s toplotno črpalko plačata v 5 letih toliko, kot sta prej v 1 letu.

Zaradi izjemnih prihrankov – več kot 1.600 eur letno v primerjavi s prejšnjim sistemom in pridobitve subvencije za zamenjavo toplotnega sistema ob nakupu, se jima bo investicija v sistem povrnila že v obdobju 5 let.

  • Delovanje ob izjemno nizkih temperaturah

Zakonca sta povedala, da je toplotna črpalka povsem normalno delovala tudi pri temperaturah -10 ° C in nižje.

O svojih dosedanjih izkušnjah z napravo povesta: „Toplotna črpalka deluje ves čas, 24/7, poleti in pozimi. Redne vzdrževalne servise sva doslej opravila dvakrat, ko serviserji pregledajo toplotno črpalko, tesnila, nivo plina, očistijo filtre in preverijo nastavitve. To nas ob njihovem obisku stane približno 100 eur. Geotermalno toplotno črpalko bi vsekakor priporočala tudi drugim. Na začetku je investicija res nekoliko višja, vendar pa so po nekaj letih stroški bistveno nižji od skupnih stroškov, kot bi jih imeli ob izbiri drugega ogrevalnega sistema. Izpostavila pa bi tudi komfort, saj praktično vse deluje samo in nimava s sistemom za ogrevanje nobenih skrbi.“

Tudi v tem primeru gre za uporabo toplotne črpalke, Model WPG-07-2 HT. Glavne značilnosti modela so:

  • Notranje enota majhnih dimenzij – kompaktna izvedba poskrbi za minimalen prostor vgradnje.
  • Regulacija Termotronic 3000 ali 3003 za več ogrevalnih krogov
  • Izredno tiho delovanje
  • Varčen Scroll kompresor
  • Možnost koriščenja vira podtalnice ali zemlje
  • WEB modul za nadzor na daljavo serijsko
  • Možnost servisa na daljavo

Poleg vseh teh prednosti, pa je potrebno omeniti še upravljanje toplotne črpalke na daljavo in s tem tudi možnost servisne diagnostike na daljavo. Predstavljajte si, da se z družino vračate z dopusta in preko svojega telefona poskrbite, da boste prišli v topel dom in da bo takoj dovolj tople vode za celo družino. Tudi marsikatero morebitno okvaro je možno odpraviti na daljavo, brez obiska serviserja. Takšno izjemno rešitev na primer ponuja podjetje Kronoterm in njihov Home Cloud.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja