Toplogredni plini so postali velika skrb vsake razvite države v Evropi in po ostalem svetu. Avtomobili in druga vozila na fosilna goriva pa proizvedejo veliko teh plinov. To pa škoduje naravi in vsem živim bitjem. To je še posebej res v urbanih okoljih, kjer je veliko vozil in tudi ljudi. Ravno zaradi tega razloga lahko v avtomobilih vseh proizvajalcev zasledimo katalizator. To je majhna napravica, ki je del izpušnega sistema našega jeklenega konjička. Njena naloga pa je uničevanje škodljivih plinov, ki jih povzroča delovanje motorja na notranje izgorevanje.

Katalizator uničuje toplogredne pline

Glavni namen katalizatorja je uničevanje škodljivih plinov. Ta proces pa se mora zgoditi še preden omenjeni plini zapustijo izpušni sistem v našem avtomobilu. Vsak motor z notranjim izgorevanjem ustvarja ogljikov monoksid, dušikov oksid in druge škodljive onesnaževalce okolja. Tem procesu so podvrženi motorji, ki uporabljajo bencinska in dizelska goriva.

Katalizator vsebuje dragocene kovine
Katalizator je najpomembnejši del izpušnega sistema

Proces uničevanja plinov ni 100%, vendar pa je kljub temu zelo učinkovit. Tako se uniči do 95% vseh škodljivih snovi, ki jih proizvede proces izgorevanja goriva. To pa doprinese veliko k čistejšemu in bolj zdravemu okolju v katerem živimo vsi.

Katalizator vsebuje dragocene kovine

Za spreminjanje plinov v neškodljivo paro je potrebna uporaba različnih elementov. Katalizator vsebuje dragocene kovine, kot sta rodij in platina. Sama notranja zgradba omenjenega avto dela pa je podobna strukturi satja, ki ga lahko zasledimo pri čebelah.

Delovanje katalizatorja je močno odvisno od njegove temperature. Ko se motor ogreje, ustvarja izpušne pline, ki dosegajo 400 stopinj Celzija in več. To pa pomeni, da se izpušni sistem vozila močno segreje. Posledično pa se segreje tudi katalizator. Visoka vročina pa sproži kemično reakcijo preko prej omenjenih kovin. Tako se škodljivi plini nevtralizirajo in postanejo nenevarni za človeka in okolje.

Simptomi okvarjenega katalizatorja

Katalizator je eden izmed najbolj vzdržljivih delov v našem avtomobilu. Tako v povprečju brez težav vzdrži 10 let in več. Večinoma pa tudi preživi dejansko življenjsko dobo posameznega avtomobila. So pa primeri, ko se okvari. To nam lahko povzroči veliko težav. Obenem pa tako nevede počasi uničujemo motor našega vozila, kot tudi okolje v katerem živimo. Simptomi okvarjenega katalizatorja so tako:

  • Slabša moč, ki jo lahko razvije motor
  • Počasnejši pospeški
  • Vonj po gnilih jajcih
  • Opazno nabiranje vročine pod motorjem
  • Črn ali temno modri izpušni dim
  • Prižge se opozorilna lučka na armaturni plošči za motor

V vsakem primeru je priporočljivo, da čimprej obiščemo mehanika. Tako bomo zagotovili, da bo naše vozilo tehnični brezhibno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja