V kolikor se sprašujte kakšne so cene toplotnih črpalk, ste do sedaj zagotovo že ugotovili, da je ogrevanje doma ali sanitarne vode s toplotno črpalko veliko bolj ekonomično in okolju prijazno, kot ogrevanje z drugimi klasičnimi načini ogrevanja (plin, kurilno olje, drva…).

Temu tako je zaradi pridobivanja toplote iz obnovljivih virov energije – zemlje, vode ali zraka, ki jo toplotna črpalka prenese v želene prostore. Toplotna črpalka greje pri nizkih temperaturah in hladi pri visokih. Glede na vir energije, lahko izbirate med toplotno črpalko voda/voda, zemlja/voda ali zrak/voda, vodilno načelo, ki ga vedno zasledimo pri izbiri toplotne črpalke pa je, da naj bi se odločali glede na COP (grelno število, ki predstavlja razmerje med vloženo in dobljeno energijo). To število je najvišje pri toplotnih črpalkah voda/voda, na drugem mestu so zemlja/voda in nazadnje toplotne črpalke zrak/voda. Če imate torej na razpolago vodni vir, je priporočljivo, da se odločite za sistem toplotne črpalke voda/voda, vendar je pomembno vedeti, da le-ta med vsemi vrstami toplotnih črpalk zahteva največjo investicijo.

Rezultat iskanja slik za kronoterm toplotna črpalka

Cena toplotne črpalke voda/voda ali zemlja/voda je visoka in presega investicijo 10.000 €, nemalokrat pa se cene za toplotne črpalke srednje moči gibljejo okoli 15.000 €. Vse to seveda ob predpostavki, da imate določeno (talno, stensko ali radiatorsko) ogrevanje že vgrajeno. Na drugi strani pa se cene za kvalitetne toplotne črpalke zrak/voda gibljejo že od 5.000 € naprej – vključno z montažo. Cene se seveda razlikujejo tudi od ponudnika do ponudnika, zato vam svetujemo, da si za izbiro ponudnika in toplotne črpalke vzamete čas.

Poleg cene, pa je pri izbiri sistema toplotne črpalke zelo pomemben tudi čas, v katerem se vam bo začetna investicija povrnila. Zatorej, le premišljeno pri odločitvi!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja