Sončne elektrarne

Elektrarn je več vrst. Poznamo jedrske, termo in hidroelektrarne. V osnovni šoli smo se na pamet učili imena tistih na Dravi. Med bolj naravi prijaznimi so še vetrne in sončne elektrarne. Vetrnih je pri nas bolj malo. Eno vetrnico si lahko ogledamo na poti do morja. Med vožnjo po deželah Beneluxa pa bi se peljali mimo celih polj posejanih z njimi. Ogromne ravnine so idealne zanje. Več informacij o sončnih elektrarnah lahko dobite na naslovu http://www.gen-isonce.si/.

Za sončne elektrarne potrebujemo manj prostora. Po svetu obstajajo tudi velike elektrarne, kjer so sončni paneli razporejeni po celem travniku. Bolj običajne pa so male sončne elektrarne. Te proizvajajo dovolj le za eno hišo in gospodinjstvo. Zato so tudi veliko cenejše. Niso prostorsko potratne, saj so običajno nameščene na strehi objekta.

Rezultat iskanja slik za sončne elektrarne

Za delovanje take elektrarne je potrebno veliko sonca. Žal nam ne pridejo prav čisto povsod. Hiša na dnu kotline, v senčnem zavetju stoletnih dreves bo sama proizvedla tako malo elektrike, da tam sončne elektrarne res ne bomo postavljali. Povsem drugače bo s kmetijo sredi pobočja.

Z postavitvijo sončne elektrarne postanemo samozadostni. Naš vikend v hribih bo brez povezave z omrežjem lahko poleti in pozimi osvetljen. Glede na želje, se bomo morali odločiti med velikostjo in ceno sončne elektrarne. Ali nam zadoščajo luči in mali hladilnik? Bi radi še poslušali radio in polnili mobilne telefone. Potrebujete sredi gozda še televizijo? Potem bo treba seči globje v žep.

Cene vztrajno padajo. Včasih so si sončne elektrarne lahko privoščili le petičneži. Danes so z razvojem tehnologije padle cene proizvodnje sončnih panelov. Ker gre za naravi prijazen način proizvodnje elektrike, nam ob nakupu da nekaj zraven še država. Večina nas prebiva v strnjenih naseljih in smo povezani v električno omrežje. Sončna elektrarna nam tako podnevi zmanjšuje mesečne račune, ponoči pa koristimo energijo iz omrežja. V primerih izpada omrežja bomo pa morda edini v vasi z že delujočim radiom, lučmi in hladilnikom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja